marți, 30 martie 2010

Orasul celor care nu cuvanta




Si-au luat zborul la oras

Pasarile sunt nemaipomenite. Nu numai randunele, vrabii si porumbei, ci si pescarusi, ciocanitori, cotofene si gaite, soimi, cucuvele si huhurezi, rate si lebede, berze, papagali si colibri traiesc si se inmultesc prin feluritele orase ale lumii, demonstrand o uimitoare putere de adaptare. Specii care, in natura, isi fac cuib pe stanci cuibaresc, la oras, pe cladiri inalte. Altele schimba scorburile din padure cu podurile si clopotnitele urbane. Mormanele de gunoi sunt mana cereasca pentru pasarile consumatoare de resturi, care, in natura, aveau mult mai mult de alergat pentru a-si procura hrana.

Unele pasari se adapteaza asa de grozav, incat isi fac cuiburi in tot felul de locuri neasteptate si si le confectioneaza din materiale neobisnuite. La oras, e greu sa gasesti fire de par de cal, licheni si muschi ori lana de oi, motiv pentru care multe pasari s-au dat dupa vremuri si locuri. Au fost gasite cuiburi "avangardiste" care inglobeaza in constructie fire sintetice colorate, fasii de hartie igienica, sarme sau benzi de magnetofon.
Dar toate acestea nu inseamna ca viata la oras este usoara pentru pasari. O mare problema o reprezinta, de pilda, cladirile cu fatade de sticla. Orbite sau induse in eroare de ceea ce reflecta uriasele suprafete vitrate, zburatoarele se izbesc de geamuri -cu consecinte minore pentru ferestre, dar adesea fatale pentru pasari.

Un aspect aparte este prezenta zburatoarelor pe aeroporturi - niste orase in miniatura. Pasarile sunt nedorite aici. La viteza cu care zboara un avion, ciocnirea cu ele sau aspirarea lor in motoare poate produce avarii grave, cu urmari dezastruoase. Cele mai periculoase sunt pasarile mari care zboara in stoluri. In 1995, gastele canadiene au provocat, in America de Nord, pagube de 200 de milioane de dolari si moartea a 24 de persoane. De aceea, industria aeronautica are pe agenda de prioritati si aceasta problema, iar aeroporturile au personal si instalatii specializate in urmarirea si indepartarea pasarilor.
Mamifer de cartier

Campionii traiului in orase, la categoria mamifere, sunt rozatoarele. De la sobolanii negri si cenusii -de mii de ani animale urbane- la veverite, care isi gasesc adapost chiar in centrul metropolei daca exista niscai copaci batrani, rozatoarele, cel mai numeros grup de mamifere, colonizeaza masiv cetatile lumii. Si liliecii sunt prezente destul de obisnuite in metropole. Mai degraba discreta in Europa, unde traiesc doar specii nocturne de mici dimensiuni, aparitia lor este de-a dreptul galagioasa in Asia si Australia, unde stoluri de lilieci mari, numiti vulpi zburatoare, falfaie si chiraie asurzitor ziua-n amiaza mare, invadand parcurile si gradinile.
Orasul si cainii

Macar intr-o privinta cred ca vom fi cu totii de acord: cainii vagabonzi din orase sunt cu adevarat o problema. Daca de o epidemie de rabie am fost, pana acum, feriti, in schimb, medicii din Romania au constatat o crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de toxocaroza, o boala parazitara produsa de un limbric a carui gazda este in mod obisnuit cainele, dar care poate afecta si omul. Fecalele cainelui bolnav infesteaza solul cu oua de Toxocara canis, care pot ajunge in tubul digestiv al omului, transportate de mainile murdare. Evident, copiii sunt primele victime. Omul e o gazda anormala pentru acesti paraziti care, de aceea, nu evolueaza pana la forma adulta, ci raman in stadiul de larve. Acestea pot produce sindromul Larva migrans, o forma grava a toxocarozei, cu localizare viscerala sau oculara. Si nu e singura parazitoza transmisa de caini. Problema persista si tot noi va trebui sa-i gasim o rezolvare.

Un comentariu:

  1. interesant articol, si video cu pisici m-a amuzat mult - o sa mai dau pe-aici...

    RăspundețiȘtergere